Humle
Användandet av humle i öl har en tusenårig tradition med start i centraleuropa och som sedan dess spridit sig till andra europeiska länder och till slut världen.
Öl har tidigare och parallellt med humlens framfart bryggts med olika kryddblandningar ("gruit") och i Sverige har man t.ex. använt sig av pors. Humlens primära funktioner är att ge beska samt att med sina antiseptiska egenskaper skydda mot bakterier, vilket ger en längre hållbarhet.
I takt med att humlekultiveringen spridits och utvecklats har olika odlingsregioner dykt upp och specialiserats sig på egna varianter. Humlens kvaliteter är mycket beroende av vart den odlas (jordmån, klimat etc), samma sorter får olika kvaliteter beroende på odlingsland och region. Idag är de stora odlingsländerna Tyskland, USA, Kina, Tjeckien, England, Slovenien, Spanien, Polen, Australien och Nya Zeeland. Vissa länder som Kina odlar mer för inhemskt bruk, medan humle från t.ex. Tyskland och USA går att få tag på i hembryggningsbutiker över hela världen.
Det har hänt otroligt mycket på humlefronten i modern tid och odlarna försöker tillgodose bryggarnas efterfrågan på mer aromatiska och unika sorter. Tidigare var det vanligast att humlen kom in form av torkade hela kottar, men idag är det betydligt vanligare med den pelletiserade varianten som innehåller färre växtdelar. Aromen från humlen kommer främst från oljor i växten. Det har dessutom tillkommit ännu mer koncentrerade pelletsvarianter som du i kategorin "Cryo".