Ingen jäsning - vad göra

vinland.se

Vinsats, ölsats, mäsk - jäser inte

Om din vinsats eller ölsats inte verkar starta jäsa - här är vad du bör kolla:

I detta fall (läcka) behöver du inte göra något just nu, ditt vin (öl) kommer att jäsa färdigt ändå även om du inte kan se det i jäsröret. Innan du startar din nästa vinsats (ölsats) bör du dock leta upp läckan. Kolla lock etc på ditt jäskärl, gummipackningar för jäsrör eller lock, kolla även jäsröret självt (ibland kan det vara ett litet hål på röret, oftast i skarven).

Om värdet är lågt (under noll dvs inne på svart/röd skala) så har din vinsats / ölsats jäst som den skulle och ditt vin (öl) är färdigt. Kolla efter läckor nästa gång som beskrivet ovan. Skaffa nya prylar om nödvändigt.

Om värdet är högt (+70 eller över) har din jäsning troligen aldrig startat. Det kan bero på att du har mycket kallt i rummet, eller använde mycket kallt vatten att spä ut din vinsats / ölsats med. Kallt vatten i starten kan fördröja själva jässtarten med någon dag så om det är här felet ligger - vänta ytterligare någon dag för att se om vinet startar.

Om ditt vin (öl) inte har startat inom 2-4 dagar (längre tiden för kalla rum) behöver du skaffa en ny vinjäst från din butik och tillsätta den så fort du kan. Kontrollera dock först att du inte har satt till jässtoppet istället för vinjästen - i så fall är det kört, vinsatsen går inte att rädda.

Om mätvärdet är under det normala startvärdet för din vinsats (typiskt +70 - +80) betyder det att du har haft en viss jäsning men den har avstannat för tidigt av någon anledning. Läs mer om avstannade jäsningar här.

Nyheter

Bulldog öljäst
[2017-04-05] Bulldog Öljäst
Alcotec Carbon Turbo
[2017-02-07] Alcotec 48 Carbon
Turbojäst med kol
[2017-02-07] DoubleSnake Carbon Turbo
Bulldog lakvattenvärmare
[2017-02-07] Bulldog Sparger 18L
Bulldog Bryggverk Öl
[2016-07-20] Bulldog Bryggverk!
Hop pellets
[2016-04-14] Sydafrikansk humle!
MasterPint
[2014-11-28] MasterPint ölsatser