Kompensera för hydrometerfel

vinland.se

Det finns många källor till fel när du använder en hydrometer för att bestämma alkoholhalt, sockerhalt mm på din vinsats, turbojäst-jäsning, ölsats etc - och det gäller såväl billiga hydrometrar som proffsmätare.

hydrometer kalibrering

Temperaturfel

Samma vätska (vin, öl, mäsk) kommer att visa olika värden vid olika temperaturer. Ju högre temperatur, desto lägre värde visar din hydrometer (därför att en varmare vätska blir mer "porös" och mätaren sjunker djupare). Därför anges alltid på hydrometrar och liknande mätinstrument vilken temperatur dom är gjorda för. Vanligast är 20 grader C men det finns även 15C och andra värden - kolla det finstilta på din skala!

Om du har en vätska på 25 grader får du fel värde med en 20-gradersmätare. Du kan då antingen beräkna hur mycket felet är och kompensera bort det, eller låta det svalna ner till rätt temperatur. I båda fallen behöver du förstås en noggrann termometer och sådana är inte lätta att få tag på. Som tur är finns det lättare sätt. Allt om hur man kalibrerar en hydrometer här.

Skalan har flyttat sig

När man tillverkar hydrometrar, speciellt de billigare, kan skalan ha klistrats dit i lite fel läge - för högt eller för lågt. En dyrare hydrometer kalibreras säkerligen innan den lämnar fabriken och de felaktiga sorteras bort.

Skalan kan också flytta sig efter att hydrometern är tillverkad ifall den inte är ordentligt fäst och då hjälper förstås inte fabrikskalibrering.

Det är lätt att kalibrera bort dessa (linjära) problem, temperaturfel, skalförskjutning etc - du kan kalibrera bort alla problemen på en gång med ett enkelt trick. Så här gör du.

Förvrängd skala

När man tillverkar billiga hydrometrar är det inte ovanligt att man kopierar skalan på en kopieringsapparat från i bästa fall en master, i värsta fall något ex från förra produktionen. I sådana fall kan man få en krympning/sträckning av skalan och då blir det svårt.

Det går att fixa till vår kalibrering så att den även klarar det här men det är lite krångligt (då måste vi kalibrera två punkter på skalan och räkna fram varje värde). Som tur är så är det här felet vanligen inte så stort så vi struntar i det här - men för den matematiskt lagde går det alltså att fixa bort.

Nyheter

Bulldog öljäst
[2017-04-05] Bulldog Öljäst
Alcotec Carbon Turbo
[2017-02-07] Alcotec 48 Carbon
Turbojäst med kol
[2017-02-07] DoubleSnake Carbon Turbo
Bulldog lakvattenvärmare
[2017-02-07] Bulldog Sparger 18L
Bulldog Bryggverk Öl
[2016-07-20] Bulldog Bryggverk!
Hop pellets
[2016-04-14] Sydafrikansk humle!
MasterPint
[2014-11-28] MasterPint ölsatser