Alkoholberäkning med hydrometer

vinland.se

Det går att räkna ut alkoholhalten i öl, vin eller cider som man brygger själv om man har tillgång till en hydrometer och tar värden både i starten och på slutet. Så här fungerar det.

hydrometer Vid slutet av din jäsning är mäsken (gäller alla slags - vin, öl, mäsk)i princip en blandning av:

Vatten (tillsatt av dig själv och från vinsatsen)

Socker (tillsatt av dig själv och/eller som ingick i vinsatsen)

Fasta ämnen (från druvor, malt, etc)

Vid slutet av jäsningen kan man säga att på ett ungefär det enda som hänt är att en del vatten och det mesta sockret har ombildats till alkohol och kolsyra (gasen som bubblar ut genom jäsröret).

De fasta ämnena är huvudsakligen samma som före jäsningen när det gäller vikt och volym som är det enda vi tittar på när vi bestämmer alkoholhalt.

Så om du mäter startvikten av t ex en liter och sedan slutvikten av en liter igen - så bör det vara möjligt att räkna ut hur mycket socker som har blivit alkohol. Det bör finnas en formel som ger alkoholhalten om man bara stoppar in start- och slutvärdena.

Det finns verkligen en sådan. Om du använder din gamla skolkemi och räknar på omvandlingen från socker+vatten till alkohol+CO2 så kan du få fram följande formel:

Alkohol (volym)% = (startvärde - slutvärde)/8

Eller på ren svenska - för var åttonde streck på mätaren har du fått 1% alkohol.

I verkligheten visar det sig dock att 2+2 inte är 4. Under jäsningen uppstår blandningseffekter, volymsammandragning och andra inte-precis-enkla effekter. Det visar sig att om man mäter alkoholhalten efteråt och sedan justerar formeln för att stämma bättre så bör 8:an snarare vara någonstans mellan 7.3 och 7.7 - det exakta värdet på siffran beror på startvärdet (och andra saker...det blir riktigt komplicerat när man tittar närmare). För normala vin/öl/mäsk-jäsningar kan du dock använda 7.4, det är en bra siffra som tar dig till mycket nära det verkliga värdet utan att du behöver en grad i raketvetenskap (ja visst är det en fruktansvärd översättning - kunde inte låta bli).

Så för fullständighets skull - här är den "riktiga" formeln igen:

Alkohol (volym)% = (startvärde - slutvärde)/7.4

Nyheter

Bulldog öljäst
[2017-04-05] Bulldog Öljäst
Alcotec Carbon Turbo
[2017-02-07] Alcotec 48 Carbon
Turbojäst med kol
[2017-02-07] DoubleSnake Carbon Turbo
Bulldog lakvattenvärmare
[2017-02-07] Bulldog Sparger 18L
Bulldog Bryggverk Öl
[2016-07-20] Bulldog Bryggverk!
Hop pellets
[2016-04-14] Sydafrikansk humle!
MasterPint
[2014-11-28] MasterPint ölsatser