Ölsatser

vinland.se

ölsats

Vad är en ölsats?

En ölsats som Bulldog Brews, Muntons, Geordie, Milestone, Coopers eller Better Brew innehåller typiskt maltextrakt, flytande eller frystorkat, plus öljäst och i vissa fall extra humle normalt i form av pellets. Maltextraktet är humlat, dvs bitterheten finns redan tillsatt så att man inte behöver koka vörten tillsammans med humle.

Ölsatser med lägre innehåll av malt (typiskt up till 1.8 kg) kräver sockertillsats för att komma upp i rätt alkoholhalt. Helmalts-satser som Bulldog Brews innehåller så mycket råvara att man bara behöver tillsätta vatten.

"Enhancers" för bättre kvalitet

Det är möjligt att höja kvaliteten på "normala" ölsatser (dvs sådana med upp till 1.8 kg maltextrakt) genom att tillsätta en s.k. "enhancer". Detta är en blandning av frystorkat maltextrakt, bryggsocker och i vissa fall även maltodextrin (det sista för att öka fylligheten). Typisk dos är 1kg enhancer till en ölsats och man använder då inget socker. Kända märken är Coopers och Muntons men på senare tid har Better Brew dykt upp med ännu högre kvalitet.

VARNING: Tillsätt INTE en enhancer till helmalts-ölsatser som Bulldog Brews. Dessa innehåller redan maximal dos malt som öljästen klarar att omvandla till alkohol.

Sluthumle ("finishing hops")

Även om de flesta ölsatser idag redan är "humlade", dvs innehåller rätt mängd alfa-syra tillsatt för bitterheten, kan du få en friskare humlesmak genom att tillsätta riktig humle i pelletsform under bryggningen. Bulldog Brews hare sluthumle på 12 gram per påse för detta ändamål i en stor serie med olika typer.

Specialjäst för ölbryggning

De flesta budget-ölsatser innehåller samma öljäst till alla typer. I det fallet är det oftast en mindre sofistikerad typ av jäst som fungerar med det mesta. Den är designad för att jäsa ut till varje pris, smaken är inte huvudsaken. För riktig bryggerikvalitet behöver du använda riktiga öljäster. Fermentis har en bra serie sådana, välkända bland mikrobryggare. Bulldog Brews och Better Brew använder "varietal yeast", dvs olika stammar till olika ölsorter. Dessa kan vara lite lynniga, ta olika lång tid på sig, ibland stanna upp och sen starta igen - men resultatet är fantastiskt.

Ölsatser

Ölsats bitter

Bulldog Ölsatser

1.75kg malt, tillsätt socker och vatten.

Ölsats komplett

Bulldog Bryggerier

Ölsats, plus all utrustning!

Bulldog beer kit

Bulldog Premium

Superkvalitet, mest malt av alla ölsatser.
better brew maltextrakt

Better Brew

Prisvärda, mycket hög kvalitet
Master Pint Beer

MasterPint

Görs av engelska Bulldog

black rock ölsats

Black Rock

Från kommersiellt bryggeri i Nya Zealand
Tooheys ölsats

Tooheys

Från kommersiellt bryggeri i Australien
Belgisk ölsats

Brewferm

Belgiska ölsatser, massor av specialsorter
Coopers ölsatser

Coopers

Från Australien