Humle för ölbryggning

vinland.se

humlekottar

Humling av öl

Humle har inte alltid varit en självklarhet och innan humlets intåg har det använts allt emellan pors, ljung och malört.

Humle har odlats kommersiellt sedan tidig medeltid och började odlas i Tyskland. Till Storbritannien kom humle med flamländska köpmän.

Under århundaderna har humle börjat odlas över hela världen, sorter har parats med varandra och idag smakar en sort från Nya Zeeland och en sort från Storbritannien totalt olika.

Bulldog Brews humlepellets

Bulldog har ett stort sortiment av intressanta humlesorter för ölbryggning, alla i pelletsform (T90). Förpackningar enligt följande:

  • 12 gram, packade i tepåse inuti tät foliepåse. För sluthumling.
  • 100 gram, packade i lätt vakuum i kvävgasatmosfär för extrem hållbarhet. När förseglingen är bruten kan man pressa ut luften och återförsluta med påsens "blixtlås" och kylförvara till nästa gång om inte allt går åt.
  • 5-20 kg vakuumpackat för mikrobryggerier och andra storförbrukare.
Observera att det är kvävgasen som tränger ut syret och bevarar fräschheten, inte själva vacuumförslutningen. Därför använder vi ett ganska lågt vacuum (för att behålla något mer kvävgas i påsen).

Amerikanskt humle

När man tänker på amerikansk humle förs tankarna snabbt till ölstilar som APA, IPA och DIPA. Sorten Cascade utvecklades under 50-talet och banade väg för en mängd olika citrusdoftande sorter så som: Centennial, Chinook och Simcoe.

Citrus, Tall och Tropisk frukt dominerar i dom amerikanska sorterna och med sin höga alfasyra passar dom också mycket bra som bitterhumle.

Engelskt humle

Engelsk humle har ofta låg alfasyra och kännetecknas för sin örtiga, blommiga och fruktiga smak. Dom flesta sorterna passar mycket bra i brittiska öl så som Bitter, Porter, Stout och Brown Ale men även i deras amerikanska motsvarigheter. 

Franskt humle

Fransk humle finns det inte så många sorter av men då landskapet Alsace en gång var under tysk flagga odlas det en del där. Den mest populära är Strisselspalt och används ofta i Saison och andra belgiska, ljusa öl.

Slovenskt humle

Slovensk humle har mycket gemensamt med engelska humlesorter då Fuggles odlas där som Styrian Golding. Blommor och örter dominerar och används därför i brittisk ale men också lageröl.

Tjeckiskt humle

Det finns en grupp humlesorter som kallas för nobelhumlen. En av dom är Saaz och Saaz odlas i Tjeckien. Tjeckisk humle används likt sina tyska grannar i lageröl och just Saaz används i till exempel Pilsner Urquell.

Sydafrikansk humle

På senare år har det kommit spännande sorter därifrån, många fortfarande experimentella och mycket svåra att få tag på, som t ex J17/63 (African Queen) eller XJA/436.

Australiskt humle

På södra halvklotet odlas humle och där får humle karaktärer likt amerikanska sorter. Dom har ofta hög alfasyra och har också aromer så som tall, tropisk frukt, ananas och kåda.

Nya Zealands humle

Till skillnad från amerikanska eller australiska sorter får nyzeeländsk humle karaktär likt vitt vin. Hög alfasyra dominerar även här men det finns också nyzeeländska versioner av europeiska sorter.

US hops
Amerikanska humlesorter
UK hops
Engelska humlesorter
Tjeckiska humle
Tjeckiska humlesorter
Tyska humlesorter
Tyska humlesorter
Franska humlesorter
Franska humlesorter
Slovenska humlesorter
Slovenska humlesorter
Sydafrikanska humlesorter
Australiska humlesorter
Nya Zealand humlesorter